30 maja 2017
To nie jest zwykły miód! Poznaj Manuka i jego właściwości lecznicze
Manuka jest miodem naturalnym pochodzącym z Nowej Zelandii, zaś kraj ten znany jest nie tylko z unikatowej, niespotykanej nigdzie indziej roślinności, ale również z czystości i niskiego skażenia środowiska. Jedynie w tym miejscu na świecie odnaleźć możemy krzewy Manuki. Krzew ten rośnie zaledwie w kilku regionach kraju i kwitnie przez krótki czas, co sprawia, że mód Manuka jest substancją niezwykle pożądaną. Co więcej ma on niesamowite właściwości lecznicze, dlatego jest określany jako najlepszy i najzdrowszy miód.
Miód ceniony na całym świecie
Lecznicze właściwości jakie posiada miód z krzewu Manuka sprawiają, że ceniony jest na całym świecie. Powstaje on z nektaru krzewu, który rośnie w Nowej Zelandii oraz w części południowo – wschodniej Australii. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i oznacza „miód pochodzący z drzewa herbacianego”.
Charakterystyczną cechą jest to, że w czasie, kiedy miody Manuka dojrzewają samoistnie wytwarza się unikalny składnik – methylglyoxal. Im więcej jest go w miodzie tym większe działanie lecznicze wykazuje. Zwykły miód, jaki na ogół stosujemy w diecie zawiera około 10 mg methylglyoxalu na 1 kg miodu. Z kolei miód Manuka zawiera od 100 do 550 mg tej naturalnej substancji.
Thomas Henle – niemiecki naukowiec udowodnił, że methylglyoxal odpowiada za trwałą i zarazem dobroczynną aktywność miodu Manuka. Dzięki temu, że miód ma wysokie stężenie owej substancji posiada wielką ilość unikatowych cech leczniczych.
W jaki sposób miód z Nowej Zelandii oddziałuje na nasz organizm?
•Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego
•W wysokim stopniu reguluje florę bakteryjną jelit
•Leczy wrzody żołądka
•Pomaga w leczeniu zespołu jelita nadwrażliwego i refluksu
•Wzmacnia odporność całego organizmu
•Sprawia, że mamy piękną i gładką skórę
•Leczy trądzik młodzieńczy oraz różowaty
•Zwalcza bakterie które wywołują choroby górnych dróg oddechowych
•Likwiduje infekcje przewodu pokarmowego
•Leczy rany skórne powstałe w przypadku półpaśca
•Wspomaga leczenie anginy
•Walczy z odleżynami oraz odleżynami
Miód z krzewu Manuka poddany został wielu różnorodnym badaniom, które potwierdzają jego dobroczynne działanie dla całego naszego organizmu. Dodatkowo zanim trafi na stół konsumenta przechodzi liczne próby w laboratorium producenta, laboratorium zewnętrznym na terenie Nowej Zelandii, a w końcu w laboratorium w Polsce.
Warto zaznaczyć, że miód Manuka jest produktem w stu procentach naturalnym, ponieważ pozbawiony jest chemicznych dodatków, konserwantów, a dodatkowo na każdym etapie jego produkcji temperatura miodu jest identyczna jak w ulu, dzięki czemu nie traci swoich właściwości.
Leczenie układu pokarmowego miodem Manuka
Ze względu na to, iż miód Manuka posiada w swoim składzie znaczne ilości substancji antybakteryjnych, mamy dzięki niemu możliwość regulowania pracy naszego przewodu pokarmowego. Jego spożywanie sprawia, że szybciej mnożą się dobroczynne bakterie jelitowe i zwalczane są bakterie chorobotwórcze.
Trwałe, czyli nieulegające degradacji właściwości miodu sprawiają, że znakomicie nadaje się do leczenia problemów gastrycznych. Świetnie radzi sobie z bólami brzucha, kolkami jelitowymi, zgagą, wrzodami żołądka, nudnościami oraz wzdęciami.
W przypadku nadkwasoty miód obniża ilość kwasu solnego a tym samym regeneruje uszkodzoną błonę śluzową żołądka. Może być stosowany nie tylko przez osoby dorosłe, ale i dzieci.
Jak spożywać Manuka?
Miód Manuka jest produktem naturalnym, spożywczym, dlatego nie ma sprecyzowanych danych w jaki sposób należy go dawkować, jak dzieje się to w przypadku leków czy suplementów.
Warto sięgnąć po dwie łyżeczki miodu rano, na około 30 minut przed planowanym posiłkiem. Włączenie miodu do diety jest w pełni bezpiecznie, ponieważ jest to produkt naturalny, nie zawierający żadnych dodatkowych chemicznych składników. Zgodnie z zaleceniami WHO, podobnie jak w przypadku innych miodów, nie należy podawać go dzieciom, które nie ukończyły jeszcze pierwszego roku życia. Warto skusić się na miód Manuka, ponieważ ma największe działanie prozdrowotne spośród wszystkich produktów pszczelarskich.
Postaw na jakość
„Unique Manuka Factor” czyli UMF jest najdoskonalszą miarą wysokiej jakości miodu Manuka. Produkty Comvita UMF to miody testowane, badane i zawsze autentyczne, które nie zawierają żadnych domieszek. Produkt oznaczony UMF to pewność, że nabywasz naturalny i czysty miód pochodzący wprost z Nowej Zelandii. Miody Manuka UMF cenione są za właściwości antybakteryjne, immunologiczne a także przeciwzapalne.
Zródło: http://e-anetabloguje.blog.pl/2017/01/09/to-nie-jest-zwykly-miod-poznaj-manuka-i-jego-wlasciwosci-lecznicze/