Corpo - z pasji do miodów

Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata

Miody świata

Pszczoły są naszą pasją. Urok miodowego złota, wyciskanego z plastrów zgodnie z kanonem tysiące lat trwającej tradycji pszczelarskiej, zrodził w nas trwającą już ponad piętnaście lat fascynację,  zarówno jego różnorodnością jak i odżywczymi, w tym leczniczymi właściwościami. Są  one niewątpliwą pochodną ponad 5000 tysięcy substancji chemicznych, z których znaczna część wpływa na kolor, zapach oraz aromat poszczególnych gatunków miodów. Zdecydowana większość z tych  substancji pochodzi wprost od roślin, zaś, reszta jest syntetyzowana w organizmie pszczół. Substancje te działając między innymi jako kofaktory, komórkowych reakcji enzymatycznych usprawniają ogół procesów przemiany materii i energii w ciele człowieka, co witalizuje cały jego organizm. W tym szczególnie usprawnia pracę mózgu, wątroby,  nerek oraz przewodu pokarmowego. O szczególnej wartości odżywczej miodu jako pokarmu najdobitniej świadczy fakt, że kilku letnie dzieci regularnie spożywające miód wyprzedzają o rok w rozwoju mózgu, a co za tym idzie zdolnościach psychicznych, dzieci które w tym samym okresie czasu nie były nim żywione. Stąd w dawnej Polsce do tradycji należało spożycie przez rodzinę szlachecką co najmniej wiadra miodu, przez okres jesiennozimowy. O wspaniałych miodach pitnych nie wspominając.