Corpo - z pasji do miodów

Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata Miody świata

Historia miodu

Pierwsze pszczoły zaszczyciły Ziemię około 140-150 milinów lat temu, w drodze ewolucji os z rodzaju Sphecidae. Zatem w trakcie pojawiania się pierwszych kwiatów roślin okrytonasiennych. Wszędzie tam gdzie człowiek spotykał te szlachetne owady, miód był i nadal jest tematem wielu przypowieści i mitów. Z pierwszych pisanych przekazów wiadomo, ze miód pszczeli cieszył się uznaniem już w  starożytności. Od wieków stosowany był jako składnik  wielu produktów spożywczych i napojów, oraz jako środek słodzący i aromatyzujący, a nierzadko leczniczy. Miał on także znaczenie w  religii i symbolice. Przykładowo, w starożytnej Gruzji miód symbolicznie "towarzyszył” zmarłym w ich pozaziemskiej podróży. W Grecji też, znaleziono najstarsze jak dotąd ślady miodu na wewnętrznej powierzchni glinianych naczyń znalezionych  w starożytnym grobowcu, którego  wiek szacuje się na 4,700 - 5,500 lat.

Duchowe i terapeutyczne stosowanie miodu w starożytnych Indiach  odnotowano w Wedach,  księgach hinduizmu i w ówczesnej medycynie. W starożytnym Egipcie miodu używano do słodzenia ciast i ciasteczek, oraz wielu innych potraw, a także składano w ofierze bogu płodności Egiptu, Min.  Starożytne ludy Bliskiego Wschodu i Egiptu stosowały miód do balsamowania zmarłych. W Starożytnym Rzymie uważany był za afrodyzjak i najlepszy środek do gojenia ran  w kompozycji z propolisem. 

Sztuka pszczelarstwa (Mi feng) istnieje w Chinach od niepamiętnych czasów. W książce "Złote zasady sukcesu w interesach" (Jīng Shāng Băo Diăn ) autorstwa starożytnego myśliciela Fan Li (范蠡), niektóre  fragmenty są poświęcone sztuce pszczelarstwa oraz znaczeniu stanu ula dla jakości pozyskiwanego miodu. Miód był również odbierany pszczołom bezżądłowym na terenach starożytnej Mezoameryki, bowiem nasze europejskie pszczoły miodne  dotarły tam dopiero ok. 200 lat temu. Do dzisiaj pszczoły uważane są tam za święte owady, zaś miody używane się powszechnie do celów kulinarnych. Aczkolwiek najstarszym znanym śladem zbierania miodu przez człowieka jest liczące ponad 8 tysięcy lat malowidło naskalne w jaskini Arana  w Hiszpanii, przedstawiające zbieracza (zbieraczkę ?) miodu, wybierającego go z na dziko założonych gniazd pszczelich.